Ko smo mi?

Kompanija STREIT Groupe je specijalizovana za preciznu mašinsku obradu, montažu i koprojektovanje mašinskih elemenata dobijenih od sirovina iz livnica i železara, uglavnom od livenog gvožđa, aluminijuma i čelika.

Kompanija je prvobitno bila porodična firma nastala 1968. na istoku Francuske, i danas je ogranak tajvanske livničke grupe Mei Ta Group.

Dodatna vrednost STREIT Groupe leži u njenoj sposobnosti da klijentima pruži globalna rešenja visokog kvaliteta, od projekta do industrijalizacije i finalne isporuke. U stalnoj težnji za zadovoljstvom kupaca, fokus nam je na stalnom poboljšanju učinka, poslovnoj konkurentnosti, i podsticanju inovacija.

Industrijsko znanje STREIT Grupe omogućava da se ponudi velika fleksibilnost u proizvodnji delova, od malih do velikih serija.

STREIT Groupe koordinira procese upravljanja dobavljačima i projektnim partnerima i nudi rešenja po sistemu „ključ u ruke”. Pored usluga mašinske obrade koje čine osnovnu delatnost kompanije, možemo da pružimo i niz drugih usluga kao što su montaža, pranje, provere zaptivnosti i nivoa čistoće, sledljivost i logistika.

Tokom faze koprojektovanja, STREIT koristi stručnost svog Tehničkog centra, u kome inženjeri za istraživanje i razvoj usavršavaju kvalitet projekta u bliskoj saradnji sa klijentima. Tu se razvijaju prototipovi, alati i mašine za posebne namene.

Nakon osnivanja fabrika u Srbiji i Slovačkoj početkom ovog veka, STREIT Groupe je nastavila da prati svoju matičnu kompaniju Mei Ta u nastojanju da se širi na međunarodnom tržištu, posebno u Severnoj Americi. Da bi se podržala ova strateška inicijativa, pokrenuta je izgradnja nove proizvodne fabrike u Meksiku u državi Gvanahuato 2019. godine, pod okriljem kompanije Mei Ta.

Istorija

Važni datumi koji su obeležili istoriju STREIT Groupe.

Kompaniju STREIT Groupe je osnovao Oto Streit u podrumu porodične kuće kao zanatsku radionicu. Njegov sin Rolan mu se pridružio po završetku studija.

1968

Zajedno su izgradili fabriku STREIT mécanique na površini od 1200 m² u mestu Santoš (25340 Pays de Clerval) u Francuskoj . To je označilo prelazak njihove delatnosti u industrijsku fazu.

1974

Preduzeće počinje proizvodnju motorizovanih vozila (motorne sanke, motocikl  „JCM trial“), potom odlučuje da svoje aktivnosti svede na mašinsku obradu motornih delova za domaće tržište.

1984

Kompanija nabavlja prvu trodimenzionalnu mernu mašinu  (3D control) i proširuje svoj proizvodni pogon.

1989

STREIT u centar svoje delatnosti stavlja automobilsku industriju i osniva STREIT Ingénierie – centar za projektovanje, kako bi razvila proizvodnju alata i mašina za posebnu namenu.

1994

Preduzeće ulazi na Parisku berzu. Posle razvoja na domaćem tržištu promet kompanije prelazi 20 miliona evra. Površina proizvodnog pogona je udvostručena.

1998

Proizvodna strategija je usmerena na tržište turbopunjača, posebno na proizvodnju elemenata za tople delove motora: kućišta turbine i centralna kućišta.

2000

Kupovina proizvodnog pogona STREIT Thaon-les-Vosges u Francuskoj  kako bi dostigli kritičnu tačku proizvodnje turbopunjača.

2003

Otvaranje džoint venčera u Srbiji za mašinsku obradu i izradu zamajca motora.

2005

Osnivanje preduzeća STREIT Trnava za mašinsku obradu i montažu centralnih kućišta za turbo. Kupovina fabrike u Pontarljeu u Francuskoj, specijalizovane za automatizaciju, koja je nazvana STREIT Technologie.

2006

Tajvanska livnička grupa Mei Ta Group, sa sedištem u Istočnoj Kini, kupuje kapital kompanije STREIT Groupe.

2007

Francuska fabrika STREIT Mécanique dobija sertifikate za sledeće standarde: kvalitet VDA6.3, upravljanje životnom sredinom ISO 14001, zdravlje i bezbednost OHSAS 18001. Fabrika STREIT Technologie je prestala sa radom usled velike finansijske krize.

2008

Potvrda strateške odluke da fokusira proizvodnju na Turbo tržište u skladu sa standardom kontrole zagađenja Euro 5 (kasnije Euro 6b).

2010

Izgradnja nove fabrike u Srbiji: STREIT Nova, Stara Pazova.

2014

Restrukturiranje industrijske delatnosti u Francuskoj. Prestanak rada fabrike  STREIT Thaon-les-Vosges i konsolidovanje celokupne proizvodnje STREIT mécanique u jednu fabriku, u Santošu.

2016 - 2017

STREIT Groupe slavi 50 godina postojanja i otvara STREIT Technical Center u Klervalu.

2018

Otvaranje nove fabrike u Meksiku.

2019

Strateška orijentacija ka tržištu diversifikacije i dekarbonizacije.

2022